Ψυχοθεραπεία = Ψυχανάλυση. Ή μήπως όχι;

 

Διαφορά Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας

Αναμφισβήτητα, είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν την ψυχανάλυση συνώνυμη της Ψυχοθεραπείας. Η Ψυχανάλυση, θεμελιώθηκε από τον Αυστριακό ιατρό Sigmund Freud κι έχει προβληθεί αρκετά στο ευρύ κοινό μέσω του κινηματογράφου (π.χ εικόνες με θεραπευόμενους ξαπλωμένους σε ένα ανάκλιντρο ή έναν καναπέ). Εντούτοις, η άποψη πως  η Ψυχοθεραπεία και η Ψυχανάλυση είναι ταυτόσημες έννοιες, είναι λανθασμένη.



Η Ψυχοθεραπεία είναι ένας γενικός όρος, τον οποίο θα μπορούσαμε να περιγράψουμε συμβολικά σαν μια μεγάλη ομπρέλα, η οποία περιλαμβάνει  πολλές διαφορετικές μορφές ψυχολογικής θεραπείας (θεραπεία μέσω του λόγου). Οι θεραπείες αυτές στοχεύουν στην επίλυση δυσκολιών ψυχολογικής φύσεως, μέσω της δημιουργίας μιας  επαγγελματικής σχέσης με έναν ειδικό θεραπευτή και με την χρήση ειδικών τεχνικών που βασίζονται σε μια συγκεκριμένη θεωρία. 

Υπάρχουν λοιπόν  πολλά είδη ψυχοθεραπειών: η γνωσιακή-συμπεριφορική, η διαλεκτική, η θεραπεία σχημάτων, η ψυχαναλυτική, η συστημική, η οικογενειακή, η προσωποκεντρική κ.ά. Η ψυχανάλυση λοιπόν είναι μια από τις πολλές διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας.

Η κάθε μορφή ψυχοθεραπείας διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες αναλόγως του θεωρητικού της υποβάθρου (τεχνικές που εφαρμόζει, το ρόλο του έχει σε αυτήν ο θεραπευτής, σχέση θεραπευτή - θεραπευόμενου, η χρονική της διάρκεια).

Κανένα είδος Ψυχοθεραπείας δεν είναι πανάκεια για όλους τους θεραπευόμενους και όλες τις ψυχολογικές δυσκολίες. Για να επιτευχθεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί καταλλήλως, να επιλέξει ο ίδιος τη θεραπεία που θεωρεί πως του ταιριάζει και να δεσμευθεί σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write comments

Ενδιαφέρεστε για τα Προιόντα και τις υπηρεσίες μας;
Ενημερωθείτε άμεσα από E-mail !