Πώς να αναζητήσω τον κατάλληλο θεραπευτή;

 

Αποφάσισα να απευθυνθώ σε Ψυχολόγο. Πώς μπορώ να αναζητήσω τον κατάλληλο;


Συχνά, ενώ παίρνουμε την απόφαση να απευθυνθούμε  για συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία σε κάποιον ειδικό, δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να αναζητήσουμε τον κατάλληλο για εμάς. Να ψάξουμε στο διαδίκτυο; να πάμε σε κάποιον που μας έχουν συστήσει; να πάμε στον/στην Ψυχολόγο που είναι κοντά στο σπίτι μας;

Όποιον τρόπο αναζήτησης και να επιλέξουμε, θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου κάποιες βασικές πληροφορίες και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

1. Να είναι κάτοχος νόμιμης  Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. 

Στην Ελλάδα, τόσο για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου, όσο και για τη χρήση του τίτλου "Ψυχολόγος", απαιτείται η κατοχή της νόμιμης άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Κάθε περίπτωση αντιποίησης του τίτλου και παράνομης εξάσκησης  του επαγγέλματος διώκεται ποινικά. Επαγγελματίες με τον τίτλο "Ειδικός Ψυχικής Υγείας" ή "Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας" συχνά δεν είναι Ψυχολόγοι και δε φέρουν την αντίστοιχη νόμιμη άδεια. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να την αναζητάμε όταν επισκεπτόμαστε το γραφείο του εκάστοτε επαγγελματία.

2. Να έχει επιπλέον Εκπαίδευση.

Στη χώρα μας, για την απόκτηση της Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος απαιτείται μόνο το βασικό πτυχίο Ψυχολογίας από τα αντίστοιχα ΑΕΙ. Ως εκ τούτου, ο κάθε Ψυχολόγος χρειάζεται  να λάβει επιπλέον εκπαίδευση ( π.χ μεταπτυχιακές σπουδές, εξειδίκευση σε συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτικό μοντέλο, σεμινάρια κ.τ.λ) προκειμένου να είναι σε θέση να ασκήσει επαρκώς το επάγγελμα.

3. Είναι όντως ψυχοθεραπευτής;

Στην περίπτωση που το αίτημά μας είναι η ψυχοθεραπεία, οφείλουμε να απευθυνθούμε σε κάποιον με πιστοποιημένη εξειδίκευση σε κάποιο ψυχοθεραπευτικό μοντέλο. ΔΕΝ είναι όλοι οι Ψυχολόγοι ταυτοχρόνως και Ψυχοθεραπευτές. Για πιστοποιημένη εξειδίκευση στην ψυχοθεραπεία δεν αρκούν ολιγοήμερα σεμινάρια, αλλά αντιθέτως απαιτούνται αρκετά έτη (3-4 έτη) επιπλέον εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση αυτή  - ανεξαρτήτως του ψυχοθεραπευτικού μοντέλου ( Γνωσιακή-Συμπεριφορική, Ψυχαναλυτική, Συστημική κ.ο.κ)- περιλαμβάνει συγκεκριμένες ώρες θεωρητικής κατάρτισης, εξετάσεων απόδοσης, ερευνητικής δραστηριότητας, κλινικών εργαστηρίων, κλινικής εποπτευόμενης άσκησης και προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας.


Ερωτήσεις που βοηθούν στην εύρεση του κατάλληλου θεραπευτή ( Πηγή: IBRT, ΙΕΘΣ, 2018)





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write comments

Ενδιαφέρεστε για τα Προιόντα και τις υπηρεσίες μας;
Ενημερωθείτε άμεσα από E-mail !